PRIMA PAGINĂ » ESENȚIAL » ADOLESCENŢII, VICTIME COLATERALE ALE FUMATULUI

ADOLESCENŢII, VICTIME COLATERALE ALE FUMATULUI

de Mditv
11 vizualizări

Controversata lege care interzice fumatul in spatiile publice este inca subiect de discutie in parlament, desi a intrat in vigoare de mai bine de o jumatate de an. Unii dintre alesii romanilor tin cu orice pret sa modifice actul legislativ, in favoarea fumatorilor, fara a tine cont de faptul ca victimele acestui viciu sunt in special adolescentii. Permiterea fumatului in spatiile publice nu face decat sa favorizeze cresterea numarului de fumatori printre tineri si implicit afectiunile specifice, generate de consumul de tutun.

Desi propunerea legislativa care interzice fumatul in spatiile publice dateaza din anul 2011, aceasta a fost adoptata la inceputul anului 2016, intrand in vigoare abia in luna martie. De atunci, parlamentarii isi dau coate de cate ori le vine vreo idee de modificare a legii, incercand sa obtina permisiunea fumatului in spatiile publice, in locuri special amenajate. Ultima incercare a fost respinsa in data de 27 septembrie, dupa ce Ministrul Sanatatii, damboviteanul Vlad Voiculescu, a afirmat vehement ca o eventuala amendare a legii antifumat ar fi o „schilodire” a actului normativ si, totodata, o premiera mondiala, iar acest lucru va face ca o parte dintre adolescentii care consuma tigari sa devina fumatori. Tot ministrul a tras un semnal de alarma, intrucat o treime dintre copiii de 15-16 ani din tara noastra, adica cel putin 200 000, au fumat cel putin o data in ultimele 30 de zile. Statisticile sunt ingrijoratoare! Prima tigara este incercata chiar inainte de 13 ani. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 30% din tinerii cu varste cuprinse intre 15 şi 18 ani sunt fumatori, iar numărul tinerilor care fumeaza creste considerabil anual. Mai grav este faptul ca procentajul de fumatori din Romania, in randul adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 13-15 ani, e de 20% in cazul fetelor, respectiv 27% in cazul baietilor. Fumatul din adolescenta, inainte ca organismul sa isi fi încheiat procesul de crestere, are efect nefast asupra plamanilor, generand cancerul pulmonar. In tara noastra, 80-90% dintre fumatori s-au apucat de fumat inainte de a implini 18 ani. Toate aceste date sunt in continua crestere, iar parlamentarii care fac tot posibilul sa se fumeze din nou in spatiile publice poarta o parte din vina. Se pare ca alesii ar avea totusi un alt interes, cel al afacerilor personale, intelegandu-se cu furnizorii de tutun pe piata romaneasca. Vorbim despre o piata in care se vand anual peste 1,2 miliarde de pachete cu tigarete, iar in cele mai multe dintre magazine varsta clientului este prea putin importanta.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe