Motoarele economiei românești sunt nouă județe care au dat statului mai mulți bani decât au primit. Cu alte cuvinte au contribuit la bugetul de stat cu mai mulți bani decât au încasat prin transferuri și subvenții. Din regiunea sud-muntenia, doar Prahova și Ilfovul au vărsat cele mai mari impozite pe profit la bugetul de stat. Cele mai mici venituri au fost aduse bugetului de Teleorman și Călarași, cu mai puțin de 200 milioane lei fiecare.
Bilanțul primelor nouă luni nu face decât să sublinieze încă o dată sărăcia și lipsurile județelor din Sud-Muntenia. Cu greu, două dintre ele reușesc să contribuie la economia națională. La finele primelor nouă luni ale anului, cele mai mari impozite pe profit vărsate la bugetul de stat de 4,8 miliarde lei proveneau din București. La categoria impozite pe profit ce depășesc 300 milioane lei doar două județe din Sud-Muntenia se aflau pe listă: Prahova (570 milioane lei) și Ilfov (372 milioane lei). Tot Bucureștiul are cei mai mulți mari contribuabili-662. Ilfov și Prahova reușesc din nou să intre în clasament cu 106 respectiv 54 de mari contribuabili. Cele mai mici venituri au fost vărsate bugetului de Teleorman și Călărași, cu mai puțin de 200 milioane lei fiecare. Potrivit calculelor făcute de cursdeguvernare.ro, cele mai subvenționate județe au fost în 2015 Călărași, Mehedinți, Teleroman, Vaslui și Botoșani.
Legislația bugetară prevede că în fiecare an, pe lângă resursele proprii, județele primesc de la bugetul de stat o cotă fixă, defalcată din impozitul pe venit colectat la nivelul județului în cauză, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (acordate fiecărui județ în funcție de populația și suprafața acestuia și de lungimea drumurilor) și subvenții de la bugetul de stat.