CLĂDIRE DE PATRIMONIU, ÎN PARAGINĂ

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cea mai importantă instituție culturală din Câmpulung, Casa de Cultură Tudor Mușatescu, se află de aproape 16 ani, într-un proces de reabilitare fără sfârșit. Lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a ceea ce se dorea a fi un palat al culturii la Câmpulung nu au fost duse până la capăt. Din exterior clădirea pare o bijuterie arhitecturală, însă în interior se asemănă cu un loc bântuit. Ba mai mult, o parte din clădirea , instituție publică, aparține unui privat.
La începutul anului 2017 MDITV vă prezenta situați a deplorabilă în care se află un monument istoric din Câmpulung devenit șantier de aproape 16 ani. Este vorba despre clădirea Casei de Cultură Tudor Mușatescu, cunoscută și ca Palatul Culturii. Lucrările au demarat la începutul anului 2003, în baza unui contract încheiat, în­tre Ministerul Culturii – Oficiul Naţi­onal al Monumentelor Istorice şi Rom­construct Holding Group SA, firma lui Vasile Turcu, fostul acţionar de la Dinamo Bucureşti, şi ar fi trebuit să fie finalizate în decursul a 18 luni. La înce­putul anului 2015, Ministerul Cul­turii s-a declarat neputincios în ce priveşte finazarea proiectului, pasând această responsabilitate Primăriei Câmpulung.
Însă în realitate, altul este motivul. Din clădirea-instituție publică o parte a fost dată unui privat.
Până când privatul nu vinde parte sa, clădirea nu poate fi reabilitată. În 2017 la tratativele de atunci lansase o sumă uriașă de aproape 300.000 de euro. De atunci nu se mai știe nimic de negocieri. Fostul consilier local, Ion Lucaciuc în anul 2012 a făcut și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, dar nu s-a rezolvat nimic. În 2018, la un an de la reportajul MDITV și la aproape 16 ani de la demararea lucrărilor, nimic nu s-a schimbat, poate doar degradarea s-a accentuat. Clădirea nu a intrat nici în conservare și nici nu sunt șanse de a se finaliza reabilitarea curând. Locul pare bântuit. Ferestrele au dispărut, podelele și tavanele se distrug treptat, iar peste toate plutește un aer de nepăsare. Zgomotele sunt mai ceva ca cele din filmele de groază. Până și recuzita de spectacole zace abandonată pe holurile instituției sub un strat gros de praf. Clădirea a fost ridicată în 1907 și a adăpostit pe rând administrația locală, Securitatea și Cultura.

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri

URMĂRIT NAȚIONAL, ARESTAT ÎN DIRECT, PE FACEBOOK – VIDEO!

Un tânăr din Teleorman, dat în urmărire națională, a fost arestat în timpul unei petreceri transmisă live pe Facebook! Petrecerea avea loc în jutețul Argeș , la Merișani. La petrecere, au poftit, ce-i drept…neinvitate și trupele speciale ale poliției. Suspectul condmanat la închisoare, a fost încătușat și dus in arest.