PRIMA PAGINĂ » Stiri » FIRME FANTOMĂ ÎN REGISTRUL COMERŢULUI?

FIRME FANTOMĂ ÎN REGISTRUL COMERŢULUI?

de Andrei Oprescu
20 vizualizări

In regiunea Muntenia-Sud apar tot mai multe firme inmatriculate la Registrul Comertului, insa din statistici lipsesc angajatii. Teoretic, odata cu infiintarea afacerilor de familie sau a entitatilor juridice ar trebui sa creasca si numarul persoanelor care ocupa un loc de munca.

Oficiul National al Registrului Comertului a facut publice statistici bogate, in ceea ce priveste firmele nou infiintate. In 2016, in Romania s-au infiintat 105.982 de companii noi, in scadere cu 6,35% fata de anul anterior, peste doua treimi dintre entitatile nou-inregistrate fiind societati cu raspundere limitata (SRL). Acestea reprezinta 69,7% din totalul inregistrarilor de firme noi din 2016, cu un numar total de 73.889. Numarul de PFA-uri nou-inregistrate in 2016 a scazut cu 34,6%, pana la 20.764, iar ponderea in numarul total de companii nou-infiintate s-a redus la 19,6%. In topul judetelor si oraselor tarii, lider detasat ramane Bucurestiul, urmat de Cluj si Timis, iar pe locul al patrulea se afla un judet din regiunea Muntenia Sud, mai exact Ilfov, cu 4.586 de inregistrari de firme, cu 5,7% mai putine fata de anul precedent. In regiunea Muntenia Sud au aparut, in 2016, nu mai putin de 12 305 firme. Cap de afis este judetul Dambovita, cu o dinamica de +38,87%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015. Pe locul doi se afla judetul Giurgiu cu un plus de 8,44%. Destul de bine am putea spune, insa cum se face ca desi au aparut atatea societati comerciale noi, numarul somerilor tot mare este? In judetul Dambovita, in perioada ianuarie-august 2016 rata somajului nu a scazut sub 6,17%, apogeul fiind in luna iulie de 6,60%. Ultima raportare, din luna decembrie 2016, arata ca cele mai mari scaderi ale ratei somajului au fost in Teleorman (cu 0,41 pp), Prahova (cu 0,20 pp) si Argeș (cu 0,18 pp). Chiar si asa, Judetul Teleorman se regaseste si printre judetele cu nivelurile cele mai ridicate cu o rata a somajului de 10,05%, alaturi de Ialomita (7,62%) si Calarasi (7,49%). Judetul Ilfov a continuat sa inregistreze si in luna octombrie, cea mai mica rata a somajului, 1,11 %, in ciuda firmelor nou infiintate, care teoretic, aveau nevoie si de angajati. Statisticile sunt clare, dar nu exista nicio concordanta intre numarul firmelor nou infiintate, care creste cu lejeritate si numarul persoanelor care nu au locuri de munca, date ce nu se modifica mai deloc de la o luna la cealalta. Oare cine face ca societatile comerciale sa functioneze, daca angajatii lipsesc cu desavarsire? Ei bine, statul roman si mai ales institutiile fiscale, dar si inspectorii de munca ar trebui sa fie mai atenti la activitatea firmelor nou infiintate, pentru a verifica daca intr-adevar acestea functioneaza sau sunt entitati fantoma, folosite pentru scurgerea unor sume importante de bani.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe