PRIMA PAGINĂ » Stiri » FIRMELE CU CAPITAL STRĂIN, DENIGRATE DE AUTORITĂŢI

FIRMELE CU CAPITAL STRĂIN, DENIGRATE DE AUTORITĂŢI

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Investitorii straini acorda tot mai putina incredere pamantului romanesc. Desi, dupa Revolutie, in tara noastra au aprut foarte multe firme cu capital strain, in 2016 numarul acestora a scazut considerabil. Firmele cu capital strain au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani. Totodata, scade si numarul romanilor care au un loc de munca la ei in tara si mai mult de 70% dintre angajati traiesc cu salariul minim pe economie. Chiar si in aceasta situatie, cei care ar trebui sa atraga investitorii straini ii denigreaza, doar pentru a-si apara interesele politice.

Numarul de companii noi cu capital strain este la jumatate fata de firmele pornite de antreprenorii romani debutanti, care isi deschid SRL-uri, conform unei statistici realizate in perioada ianuarie-iulie 2016. Numarul companiilor noi cu capital strain a scazut cu 14% anul trecut si a ajuns la numai 3.100 de firme, cel mai redus nivel din ultimii cincisprezece ani, în timp ce capi­talul adus în aceste entitati este de numai 23 de milioane de dolari, al treilea cel mai scazut nivel din 2002 incoace. Per total, in Romania sunt 207.000 de companii controlate de investitori straini, cu un capital social de 43,5 miliarde de euro, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Firmele cu capital strain au o cifra de afaceri de 130 miliarde de euro anual, adica jumatate din cifra de afaceri totala a companiilor din Romania. Astfel ca, desi Romania se lauda cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 5,2% in primul semestru, increderea investitorilor straini, „ma­surata“ prin intermediul companiilor noi infiintate este la un nivel mai redus chiar si fata de 2009, an in care economia Romaniei se prabusea cu scadere de 7%. Din pacate scaderea increderii investitorilor straini in tara noastra genereaza cresterea numarului de someri, iar angajatii romani muncesc pe salarii de mizerie. Doi din trei salariati din Romania castiga mai putin de 1.700 de lei lunar, in conditiile in care tara noastra nu reuseste sa atraga investitii cu valoare adaugata mare care sa ofere locuri de munca bine platite. Doar 34.000 de angajati castiga peste 10.000 de lei net pe luna, 400.000 intre 3.000 si 10.000 de lei net pe luna, iar restul de 4 milioane sub 3.000 de lei, arata datele de la Ministerul Muncii. Structura salariatilor pe categorii de venituri ilustreaza o discrepanta majora pe piata muncii din Romania, intrucat cei mai multi castiga foarte putin. Astfel, circa 44% dintre angajatii romani au venituri de sub 1.000 de lei net pe luna, iar 28% castiga intre 1.000 si 1.700 de lei lunar. Din păcate, acest lucru genereaza doar o migratie masiva a romanilor in afara granitelor tarii. Totodata, in iltima perioada, chiar si oficialii arunca cu noroi in multinationale. Unul dintre ei este seful comisiei de control a SRI, AdrianTutuianu. Acesta denigreaza multinationalele, sustinand ca angajatii din aceste firme au fost oblugati sa participe la protestele anti-Guvern. “De exemplu, un ziar din Prahova a spus ca salariatii de la o firma cu capital strain au fost fortati sa iasa la miting. Lucrul asta e nelegal.”, spune, printre altele, fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe