Ignoranța continuă să domnească. În fiecare zi un moment istoric, ruinele unui vechi castel sau construcțiile lăsate moștenire de înaintași dispar încet dar sigur. Este și cazul controversatului conac al prințesei Trubetkoi din orașul prahovean Băicoi. Puțini locuitori ai orașului prahovean Băicoi știu că centrul localității este construit pe fosta moșie a unei prințese faimoase în secolul al XIX-lea, Cleopatra Trubetkoi. Dezinteresul autorităților locale a transformat ceea ce putea fi un reper turistic într-o paragină.
Moștenitoare a unei averi fabuloase, prințesa Cleopatra Trubetkoi a construit în Băicoi numeroase edificii, cel mai important fiind conacul său, ridicat pe o moșie care se întindea pe câteva zeci de hectare. Se vorbește de un parc imens, decorat cu fântâni arteziene, arbuști și plante ornamentale, de un complex arhitectural deosebit. Tot prințesa ar fi fost cea care l-a convins pe marele Nicolae Grigorescu să picteze interiorul bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena, ridicată la porunca și din banii săi, dar și o capelă unde ar fi cerut să fie înmormântată. Din toate aceste bogații au mai rămas astăzi doar ruinele. Mai mult, două clădiri care fac parte din conac, spun istoricii, au fost reabilitate cu polistiren.
Cei care s-au perindat la conducerea primăriei au ignorat ruinele istorice care s-au degradat treptat dar sigur. Fostul primar a intervenit în cadrul emisiunii Sud-Muntenia La Raport însă susține că nu sunt monumente istorice dar nici nu cunoaște proveniența lor.
Protagonistul serii vizat de analizele jurnaliștilor a fost Niculae Bădălău, Baronul Ficățel așa cum a fost numit după un dosar în care era acuzat că a luat șpagă carne de pui pentru a da mită într-o campanie electorală.
Nu ratați o nouă ediție a emisiunii.