Intr-o societate in care cladirile cu bulina rosie sunt la tot pasul, iar autoritatile nu gasesc o solutie pentru consolidarea acestora, numarul cladirilor nou construite este in continua crestere. In 2016, numarul acestora a crescut cu 5 222 fata de anul anterior. Intrebarea este cate dintre locuintele noi rezinta in cazul producerii unui cutremur? Autorizatiile se elibereaza pe baza cunostintelor din sistem fara o verificare riguroasa a proiectelor tehnice.
Numarul locuintelor construite in anul 2016 a ajuns la 52.206, in crestere cu 5.222 de locuinte fata de 2015, inregistrandu-se o pondere a cresterii in mediul urban (53,4%) si o scadere in mediul rural de 46,6%. Cele mai multe locuinte, adica 5 291, au fost construite din fonduri private. La polul opus, numarul locuintelor facute din fonduri publice a scazut cu 69 fata de anul precedent. Distributia in profil regional evidentiaza o crestere a numarului de locuinte terminate, in regiunile de dezvoltare Nord–Vest, Nord–Est, Sud–Est, Vest, Centru şi Sud–Muntenia (+379 de locuinte). Numarul locuintelor finalizate, la cheie, este totusi in scadere, semn ca multe constructii au fost incepute, dar neterminate, asa cum se intampla toate in tara noastra. Chiar pe aceasta scara descrescatoare, regiunea Muntenia-Sud este tot pe plus, cu 124 de locuinte. Daca luam punctual fiecare judet in parte, observam ca Dambovita a facut un pas inapoi in construirea noilor imobile, in anul 2016 eliberandu-se 1196 autorizatii de construire , in scadere cu 10,3% fata de anul 2015.
In Prahova, comparativ cu anul 2015, numărul autorizațiilor de construire pentru clădirile nerezidențiale eliberate în anul 2016 a scăzut cu 15,5%. La fel si in Bucuresti-Ilfov, unde scaderea este de 49 de locuinte, comparativ cu anul precedent. Trecem de statistici si ne intrebam cat de sigure sunt noile imobile in cazul unui cutremur mai puternic? La tot pasul gasim cladiri cu bulina rosie si cel mai probabil, la un control riguros, bulina rosie poate aparea si peste aceste cladiri noi, construite pe fuga si in care s-au bagat foarte multi bani. Potrivit masuratorilor INFP, Bucurestiul, Focsaniul si Buzaul sunt cele mai expuse orase in cazul unui cutremur major. In zona de risc crescut sunt incadrate si alte orase, precum Ploiesti, Targoviste si Giurgiu. Un numar de 190 de cladiri din aceste orase, construite in perioada 1870-1963, au fost incadrate, in urma expertizelor tehnice, in clasa I de risc seismic. Astfel ca, inainte de a ne pune pe construit ar trebui sa gasim o solutie pentru ca noile locuinte sa fie rezistente, mai ales daca tinem cont ca placile tectonice sunt din ce in ce mai active. In 2016 s-au inregistrat noua cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter.