PRIMA PAGINĂ » Arges » UN NUME NOU ȘI IEȘIREA DIN INSOLVENȚĂ

UN NUME NOU ȘI IEȘIREA DIN INSOLVENȚĂ

de Mditv
41 vizualizări

S-au împlinit 50 de ani de la punerea in funcțiune a Centralei Hidroelectrice Vidraru, din nordul județului Arges. Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș este una din cele 12 sucursale de producere a energiei electrice în centrale din cadrul SC Hidroelectrica – S.A. Zeci de foști muncitori care au contribuit la construcția hidrocentralei dar și a Barajului Vidraru s-au reîntâlnit. Cu această ocazie, lichidatorul judiciar a anunțat că pe 8 iunie Hidroelectrica va ieși din insolvență și ca Barajul Vidraru și-a schimbat de joi numele în Radu Prișcu. Acesta este cel care a proiectat barajul.

Nostalgia a fost cuvântul de bază al celor prezenți la Vidraru. Hidrocentrala din Argeș este una dintre cele mai importante ale lanțului energetic din România. Puterea totală instalată este de 647.65 MW, producându-se o energie anuala în an hidraulic mediu de cca. 1.3 miliarde kWh.

Centrala Hidroelectrica Vidraru utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oești, valorificând o cădere totală de 324 m. Centrala este echipata cu 4 turbine si 7 transformatoare, asigurând o producție de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an. Cu această ocazie, lichidatorul judiciar a anunțat că pe 8 iunie Hidroelectrica va ieși din insolvență și că de joi Barajul Vidraru și-a schimbat numele în Radu Prișcu,cel care a proiectat barajul și o întreagă salbă de baraje din România, Liban sau Iran.

Radu Priscu,născut la 22 ianuarie 1921, este absolvent al liceului Andrei Şaguna din Braşov şi apoi, în 1944, al Universităţii Politehnice din Bucureşti cu „magna cum laude”.De numele lui Radu Prişcu se leagă toate marile construcţii hidrotehnice care au dat României independenţa energetică, Bicaz, Vidraru, Siriu si construirea a mari baraje în Iran si Liban. Este Cetăţean de Onoare Post-Mortem al Braşovului.

Hidrocentrala și Barajul Vidraru sunt obiective de importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional. A împlinit 50 de ani de la inaugurare, construcţia acestuia fiind începută în 1960, hidrocentrala fiind pusă în funcţiune în 1966. Centrala are 220 MW, lacul de acumulare are un volum de 465 de milioane de metri cubi, iar pentru realizarea obiectivului au fost puse în mişcare resurse impresionante.

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe