PRIMA PAGINĂ » Stiri » SE FURĂ CA-N CODRU…DIN CODRU

SE FURĂ CA-N CODRU…DIN CODRU

de Andrei Oprescu
35 vizualizări

Practicile invechite sunt greu de stopat in ciuda eforturilor depuse de autoritati. Furtul de material lemnos este inca la moda in tara noastra si nici radarul padurilor, nici filtrele politiei nu au reusit sa stopeze acest fenomen. In Romania se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de padure, iar cap de afis in regiunea Muntenia Sud ramane judetul Arges.

Judetul Arges este primul in topul judetelor in care defrisarile masive sunt la ordinea zilei, cu peste 3.000 de cazuri privind taierile ilegale de copaci inregistrate anul trecut. Cu toate descinderile politistilor, mascatilor si procurorilor, hotii de lemne, si ne referim la firme care exploateaza cantitati imense de lemn, isi fac de cap. Nici Garda Forestiera, nici Radarul Padurilor, nici macar focurile de arma ale politistilor sau jandarmilor nu sperie pe nimeni. Din cele 11.060 de infractiuni constatate la nivel national in 2016, cele mai multe au fost inregistrate in judetele Bacau, Arges si Gorj. In ceea ce priveste valoarea amenzilor aplicate de autoritati, pe primul loc se situeaza judetul Arges, cu suma de 2,70 milioane lei, ceea ce reprezinta 9,11% din totalul contraventiilor inregistrate la nivel national. Nici judetul Dambovita nu lipseste din topul judetelor cu defrisari masive de paduri. In anul 2016 au fost efectuate 488 de actiuni pe linia verificarii legalitatii operatiunilor cu material lemnos in cadrul carora politistii au constatat 387 de infractiuni si au aplicat 788 de amenzi la regimul silvic, in valoare de 738.300 de lei. Totodata, au fost confiscati 959.377 m³ de material lemnos. In ceea ce priveste infractionalitatea sesizata, in anul 2016, la nivel judetean, au fost sesizate 261 de infractiuni silvice. Dintre acestea 32 au fost in mediul urban si 229 in mediul rural. Din totalul cazurilor de taieri ilegale inregistrate la nivel national anul trecut, 32% dintre acestea au fost incadrate ca infractiuni pentru care au fost intocmite dosare penale, in timp ce 68% au reprezentat contraventii, pentru care s-au aplicat sanctiuni in valoare totala de aproximativ 6,6 milioane de euro. Si in anul 2016 s/au inregistrat mai mul de 50 de apeluri pe zi la 112, prin care au fost semnalate taierile ilegale de paduri. Gradul de acoperire forestiera al Romaniei se situeaza sub media UE (37%) si sub obiectivul stabilit prin programul Natura 2000 (40%).

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe