Instituţiile publice dâmboviţene au fost surprinse de aplicarea normelor legii antifumat. Şefii de deconcentrate nu au amenajat spaţii pentru fumători, ignorând total angajaţii vicioşi. Mai mult decât atât, ca să îşi scuze lipsa de operativitate, cei care conduc instituţiile publice spun că interzic definitiv fumatul în timpul programului. Reporterii MDI TV au mers în vizită la câteva dintre acestea pentru a vedea cât de serios este tratată această lege.
În prima zi în care fumatul a fost interzis în locurile publice, spaţiile amenajate special pentru angajaţii fumători lipsesc cu desăvârşire. Prima oprire, impunătoarea clădire din centrul municipiului Târgovişte, care găzduieşte mai multe instituţii printre care Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului.
La Primăria Târgovişte ne întâmpină două coşuri speciale pentru fumători la intrarea în instituţie.
Am aşteptat un punct de vedere oficial de la Primăria Târgovişte, însă nu l-am primit. Purtătoarea de cuvânt a instituţieia spus, departe de camera de filmat, că la Primărie nu se fumează în timpul programului şi nu există spaţiu antifumat. Cât despre coşurile de gunoi de la intrare, pline de chiştoace de ţigări, reprezentanţii municipalităţii au aruncat vina pe serviciul de salubritate, spunând că vor fi luate de anjagajaţii de aici când vor trece pe la Primărie.
Următoarea vizită a jurnaliştilor a fost la Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa. Aici, ca niciodată, l-am întâlnit pe directorul instituţiei, care se fereşte mereu de camerele de filmat.
În aşteptarea persoanei care trebuia să ne arate spaţiul amenajat pentru fumători, despre care ne-a spus domnul director, am aflat că, de fapt, la DSP fumatul este total interzis.
Aşadar, în unele instituţii, angajaţii vicioşi trebuie să se abţină în timpul programului de lucru. Doar în teorie, pentru că, de fapt, chiştoacele nu lipsesc din curtea instituţiei.
În clădirea care găzduieşte Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţia Judeţeană Pentru Prestaţii Sociale şi Casa de Pensii apare un aşa-zis loc pentru fumat, în afara instituţiei, unde sunt doar nişte scrumiere.
Cei care trebuie să se ocupe de amenajarea acestor spaţii nici nu cunosc foarte bine normele de aplicare.
Legea antifumat nu este agreată nici în rândul şefilor de instituţii. Unii dintre aceştia au de gând să îşi exprime public punctul de vedere în acest sens.
Pasibili de amendă, în cazul încălcării legii, sunt atât fumătorii, cât și persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis. Astfel, persoana care este prinsă că fumează într-un loc interzis poate primi o amendă de la 100 la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile contravenționale pornesc de la 5000 de lei şi pot ajunge până la 15 000 de lei.