PRIMA PAGINĂ » Stiri » JOCURILE VIRTUALE, PERICOL PENTRU COPII

JOCURILE VIRTUALE, PERICOL PENTRU COPII

de Andrei Oprescu
12 vizualizări

În ultima vreme, apar tot mai multe cazuri de sinucideri în rândul copiilor, de nivel gimnazial şi se pare că motivul ar fi un joc virtual, care îi îndeamnă să îşi facă singuri rău. “Balena albastră” este fenomenul ce ia mare amploare pe reţelele de socializare şi care face victime şi în România. Ultima este un elev de doar 11 ani, din judeţul Dambovita. Psihologii atrag atentia tuturor ca acest joc nu este de neglijat si ca manipularea copiilor se face prin reducerea stimei de sine.

În Rusia, acolo unde a fost inventat, jocul a făcut peste 130 de victime, iar în România apar tot mai mulţi copii care au intrat în joc şi care au avut curajul să vorbească cu părinţii despre acest lucru. Din păcate, foarte mulți dintre copiii care joacă “Balena albastră” nu vorbesc cu adulţii despre acest lucru, aşa cum li se cere de către administratorii jocului, ci încearcă doar să racoleze alţi minori în jocul sinistru.

Specialiştii spun că minorii accesează astfel de jocuri pentru că primesc puţină atenţie din partea părinţilor.

Alex Toma, din Cazaci, judeţul Dâmboviţa, a jucat “Balena albastră”, conform spuselor rudelor şi prietenilor. A trecut peste etapa în care trebuia să îşi contureze cu lama o balenă pe mână şi a trecut direct la următorul nivel, la nivelul fatal.

Psiho-terapeutul Ionuţ Rizescu lucrează în prezent la un astfel de caz, în care părinţii au intervenit în fază incipientă. Consilierea psihologică a unui copil care joacă “Balena albastră” este destul de dificilă, întrucât cea mai importantă regulă a jocului este secretizarea.

Victimele acestui joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, în perioada în care sunt cel mai uşor de manipulat. Aceştia sunt convinşi să recurgă la gesturi extreme cu promisiunea că a doua zi vor fi înviaţi şi vor deveni superiori celor din jur. Autorităţile recomandă minorilor să se adreseze persoanelor dragi sau autorităţilor de câte ori se simt timoraţi în mediul on-line, precum şi să aibă mare grijă cu cine intră în contact pe reţelele de socializare. Activitatea minorilor în mediul virtual trebuie monitorizată permanent de părinţi.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe