PRIMA PAGINĂ » ESENȚIAL » ȘCOLI FĂRĂ AVIZE, PERICOL PENTRU ELEVI

ȘCOLI FĂRĂ AVIZE, PERICOL PENTRU ELEVI

de Mditv
12 vizualizări

Dezastru în regiunea Sud-Muntenia! Mai sunt doar două săptămâni până când va suna clopoțelul pentru elevi, iar sute de școli nu au aviz sanitar de funcționare sau aviz ISU. În multe unități ușile stau să cadă, pereții sunt scorojiți, toaletele adevărate focare, iar mobilierul vechi de zeci de ani. Deși au avut o vară întreagă la dispoziție, în multe școli abia pe ultima sută de metri se reabilitează. O radiografie a unităților de învățământ din sudul Muntenia, în pragul noului an școlar, în materialul urmator.

Istoria se repetă și anul acesta, și după o vară întreagă în care au avut timp să remedieze problemele, în continuare, în județul Dâmbovița 50 de unități de învățământ nu au aviz sanitar de funcționare. Localitatea Corbii Mari este renumită, fiind pe lista neagră de foarte mulți ani. Aici nici o unitate școlară nu are aviz sanitar. Și asta pentru că nu oferă condiții igienico-sanitare elevilor. La școala centrală, reabilitată după mulți ani, toaletele sunt tot în curte, într-o dărăpănătură de magazie care stă să cadă. Mirosul este insuportabil.

Nici la oraș nu este prea bine. Un exemplu îl reprezintă Școala Radu cel Mare din Găești unde învață în jur de 500 de elevi . Aici reabilitarea abia a început. Școala nu a mai fost modernizată de foarte mult timp. Mobilierul este rupt, deteriorat, pachetul învechit și distrus, iar lambriurile stau să cadă. Conducerea unității susține că banii au venit abia acum, așa că au început cu renovarea parterul. Cât privește dotările și mobilierul, nu sunt bani momentan.

O situație nefericită este și în Prahova. Cinci unităţi de învăţământ din Ploieşti nu au aviz de funcţionare. Concret, este vorba despre grădiniţele situate pe străzile Mărăşeşti şi Bobâlna, Şcoala 14, Şcoala ”Basarabescu” şi Grădiniţa 38. La nivelul județului Prahova, în 40 de localități există instituții de învățământ fără aviz ISU. De altfel, DSP este într-o acțiune de control împreună cu DSV și Inspectoratul Școlar, pentru autorizarea unităților.

Nici județul Argeș nu face excepție. Aici, nu mai puţin de 20 de unităţi de învăţământ vor începe – din nou – anul şcolar fără aviz de la Direcţia de Sănătate Publică, din cauza stării jalnice în care se află acestea. Conform directorului adjunct de la DSP, Adrian Stoica, primul și cel mai important criteriu este acela de a avea alimentare cu apă. Din păcate există școli și grădinițe care în loc de wc-uri au haznale sau, mai grav, clădirile stau să cadă pe copii.

Cât privește județul Teleorman, raportul final al DSP va fi prezentat pe 9 septembrie. În urma controalelor derulate anul trecut, din totalul celor 375 unități școlare, 79 nu erau pregătite la începutul anului școlar, să-i primească pe copii. În cele mai multe situații, unitățile de învățământ, în special grădinitele din mediul, n-au putut obține autorizația sanitară de funcționare . Situația este destul de alarmantă și în ceea ce privește solicitarea și obținerea autorizatiilor de siguranță la incendii, eliberate de ISU. Anul trecut, potrivit datelor ISJ Teleorman, mai puțin de 8% dintre unitățile școlare aveau autorizații de securitate la incendiu.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe