PRIMA PAGINĂ » ESENȚIAL » “SUPER-COMUNELE” DIN REGIUNEA MUNTENIA-SUD

“SUPER-COMUNELE” DIN REGIUNEA MUNTENIA-SUD

de Mditv
80 vizualizări

În curând, în România vor aparea “super-comunele”. Un proiect de lege privind reclasificarea localităților propune înființarea a 183 de comune poli-regionali. 42 dintre acestea sunt în regiunea Muntenia-Sud, iar dacă proiectul de lege va fi aprobat aceste localităţi, cu rol de „loc central” în județe, pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educaţie, cultură, comerţ şi servicii. Unele dintre localităţile aflate pe aceasta lista se confruntă însă cu probleme grave, cum ar fi lipsa alimentării cu apă potabilă sau racordarea la canalizare.

Regiunea Muntenia-Sud este bogată în comune cu potential administrativ, o parte dintre acestea aflandu-se pe lista Guvernului pentru a deveni poli regionali ce au rol de servire intercomunala la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km.

Comune – poli regionali:

Călăraşi: Dragalina, Lupşanu, Mînăstirea, Sarulesti

Argeş: Arefu, Domneşti, Miroşi, Rucăr, Slobozia, Stilpeni, Vedea

Dâmboviţa: Băleni, Corbii Mari, Nucet, Potlogi, Tărtăşeşti, Vişina, Voineşti

Giurgiu: Călugăreni, Ghimpaţi, Hotarele, Roata de Jos

Ialomiţa: Griviţa, Mihail Kogălniceanu, Movila

Ilfov: Brăneşti, Gruiu, Periş, Vidra

Prahova: Baltesti, Ciorani,Filipeştii de Pădure, Măneciu, Puchenii Mari, Starchiojd, Valea Călugărească, Valea Doftanei

Teleorman: Dobrotesti, Drăgăneşti-Vlaşca, Olteni, Piatră, Poeni

Sunt localități cu rol de „loc central” în județe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori.
Comuna Băleni, din judeţul Dâmboviţa, aflată pe harta super-comunelor, este o comună bogată, graţie localnicilor care muncesc pământul, aşa cum au învăţat de la străbuni.

Deşi poate deveni un pol central în Dâmboviţa, cei 8 500 de locuitori ai comunei Băleni se confruntă cu două mari probleme de peste opt ani de zile: lipsa apei potabile şi a sistemului de canalizare.

Ideea de “super-comună” îi încântă pe localnici, care speră că prin această schimbare vor primi mai multă atenţie din partea Guvernului.

La polul opus, sunt rudarii din Băleni, care spun că orice rang ar avea localitatea ei tot greu o vor duce.

În comuna prahoveană Filipeştii de Pădure, însă, nu sunt astfel de probleme.

Comuna Filipeştii de Pădure, cu peste 10 000 de locuitori, este reprezentativă în Prahova în ceea ce priveşte industria, având nenumăraţi investitori care au contribuit la dezvoltarea localităţii, dar şi a localităţilor limitrofe.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe