PRIMA PAGINĂ » ESENȚIAL » POVESTEA UNUI CICLIST NEVAZATOR – VIDEO

POVESTEA UNUI CICLIST NEVAZATOR – VIDEO

de Andrei Oprescu
38 vizualizări

Sa nu mai astepte o mana intinsa de la stat si sa aiba curajul de a se ajuta singuri. Acesta este mesajul transmis dambovitenilor cu dizabilitati, chiar de o persoana care stie ce inseamna sa lupti cu un handicap. Ramas fara vedere la varsta de 23 de ani, Arnold Butu este un exemplu viu ca daca ai vointa, nimic nu este imposibil. Ciclistul nevazator a participat la Olimpiada de la Beijing, iar acum strabate judetele tarii, intr-o campanie de sensibilizare a opiniei publice cu privire la potentialul real al persoanelor cu handicap. Caravana a poposit si la Targoviste, unde simbolic, a fost daramat zidul dizabilitatii, ce inconjoara persoanele care sufera de un handicap.

Echipa asociatiei face turul Romaniei pe biciclete tandem, pentru a demonstra ca persoanele cu dizabilitati au dreptul la o viata normala. Aceasta campanie l-a adus la Targoviste pe Arnold Butu, ciclist nevazator de performanta, care a participat la Olimpiada de la Beijing, fiind in echipa lui Eduard Novac. Ramas fara vedere la varsta de 23 de ani, Arnold a avut curajul sa spuna un adevar de care multi se feresc: persoanele care sufera de un handicap nu trebuie sa astepte ajutor de la stat, ci trebuie sa se ajute singure. Nici lui nu i-a fost deloc usor sa se adapteze la noua viata, in care trebuie sa lupte clipa de clipa cu handicapul, dar a avut ceea ce altora le lipseste: curajul. In loc sa se izoleze in casa si sa traiasca din pensia oferita de stat, el s-a dedicat pasiunii lui: sportul.

Surprinzator poate, paraciclistul de performanta a declarat pentru MDI TV ca lui i-a fost mai usor sa traiasca la fel ca un om perfect sanatos, decat sa se adapteze mediului celor cu dizabilitati, care din pacate inseamna de cele mai multe ori izolare. Depedent de adrenalina, s-a dedicat sportului si astfel a ajuns la performanta de a participa la Olimpiada de la Beijing. A reusit asta si cu ajutorului unui sponsor, pe care nu l-a gasit insa in tara, ci peste hotare, in Taiwan.

Caravana Casper strabate 21 de judete ale tarii si isi propune sa schimbe atitudinile negative fata de persoanele cu dizabilitati. Acesta este insa primul pas, reprezentantii asociatiei din Medias vor si schimbari legislative, care sa incurajeze integrarea in munca a persoanelor cu handicap. In prezent, cei mai multi angajatori prefera sa plateasca o suma de bani, lunar statului, decat sa incadreze o persoana cu dizabilitati.

In Targoviste, campaniei i s-au alaturat cateva institutii ale statului, dar si doua ONG-uri.

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe