PRIMA PAGINĂ » Utile » IALOMITA » ISTORIA REDATĂ PRIN OBIECTIVUL APARATULUI DE FOTOGRAFIAT

ISTORIA REDATĂ PRIN OBIECTIVUL APARATULUI DE FOTOGRAFIAT

de Andrei Oprescu
34 vizualizări

A trăit drama cumplită a războiului și a surprins istoria prin obiectivul aparatului de fotografiat. Costică Acsinte unul dintre puținii fotografi oficiali din Primul Război Mondial s-a născut la Perieți în Ialomița. A urmat școala de pilotaj, dar pentru că nu a primit brevetul s-a înrolat ca voluntar în război și a devenit unul dintre fotografii oficiali. După ce s-a retras din armata și-a deschis un studio la Slobozia. Colecția sa impresionantă prezintă războiul, dar și perioada interbelică și evoluația ulterioară a vieții din România. La Muzeul din Ialomița este expusă o parte din colecția sa.
În fotografiile sale Costică Acisnte a surprins scene de război, portrete de militari români, personalitățile politice ale vremii, dar și neajunsurile vieții din spatele frontului. Și-a dorit să devină pliot, iar pentru asta a urmat cursurile școlii de pilotaj de la Cotroceni, însă nu a primit brevetul. S-a înrolat ca voluntar în Primul Război Mondial și a lucrat, până în 1920, ca fotograf al armatei. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.
După retragerea din armată a revenit la Slobozia unde și-a deschis un studio foto propriu.
Echipat cu aparatul de fotografiat, Costică Acsinte a perindat tot județul și toată zona Bărăganului pentru a surprinde realitățile vremurilor respective, pentru a imortaliza momente importante, figuri și scene istorice.
Procedeul era unul complicat și implica mult timp până când imaginea surprinsă de aparat pe suportul de sticlă devenea o fotografie. O plăcuță putea fi folosită de mai multe ori, în funcție de dorința clientului.
Muzeul Județean Ialomița deține peste 4000 de plăcuțe pe sticlă pe care au fost imprimate aproape 7000 de fotografii semnate Costică Acsinte. O parte dintre ele au fost valorificate în expoziții și albume, iar altele urmează să fie scoase la lumină.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe