Virusul West Nile transmis prin înțepătura de țânțar face ravagii vara aceasta. Din luna mai și până în prezent în România au fost înregistrate 56 de victime, șase persoane au decedat. În sud-muntenia cazuri de meningite și meningo encefalite provocate de virus s-au înregistrat în Ilfov, Teleorman și Giurgiu. Ministerul nu vorbește pentru moment de o eventuală epidemie.
Un număr de 56 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile şi şase decese au fost înregistrate din 2 mai şi până în prezent, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, potrivit mediafax. În regiunea sud-muntenia cazurile înregistrate sunt din Teleorman- 4, Ilfov- 3, şi Giurgiu -2.
„Cele şase decese au survenit la pacienţi care prezentau co-morbidităţi. Trei dintre decese s-au înregistrat în Bucureşti şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna. Specialiştii consideră că sunt cazuri sporadice şi nu e vorba de o epidemie, iar creşterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în toate centrele de transfuzii din ţară s-au luat măsuri de siguranţă. Sângele este testat suplimentar, astfel încât să poată fi depistată eventuala prezenţă a virusului în sângele recoltat”.
Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile. Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, afirmă specialiştii, care recomandă cetăţenilor să se prezinte la cel mai apropiat cabinet dacă au febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.